Paslanmaz çelik, krom içeren, demir-karbon alaşımı olarak söylenebilir. Çeliğin paslanmaya karşı koruması kromdur. Korozyona dayanıklı çelik olarak da adlandırılan paslanmaz çeşitleri beş sınıfta toplanır.
- Östenitik paslanmaz çelikler
- Dubleks paslanmaz çelikler
- Ferritik paslanmaz çelikler
- Çökelmeyle sertleştirilmiş paslanmaz çelikler
- Martensitik paslanmaz çelikler
Paslanmaz özellikleri çeşitlerine göre farklılık gösterir. Paslanmaz çelikler %100 geri dönüşümü sağlanabilen ürünlerdir. Östenitik paslanmaz çelikler, krom ve nikel içerir. Dünya paslanmaz çelik üretiminin %60’nı oluştururlar. Manyetik değillerdir ve ışıl işlem görmezler. Korozyona dayanıklı, hammadde ile sertleşebilen, kolay işlenebilen bir özellik gösterirler.
Ferritik paslanmaz çelikler krom, molibden, titanyum ve vanadyum içerirler. Korozyona dirençlidirler. Manyetik yapıya sahiptirler. Ferritik paslanmazlar da Östenitik paslanmazlar gibi ışıl işleme sokulamazlar. Onun yerine tavlama işlemine sokulurlar. Dubleks paslanmaz çelikler, belli oranlarda ferrit ve östenit içerirler. Daha yüksek mukavemetlidirler. Çekirdeklenmeye, çatlak ve stres korozyonuna karşı dayanıklıdırlar. Yüksek oranda krom içeriklidir. Nikel ise daha düşük orandadır.
Çökelme ile sertleştirilmiş paslanmaz çeliklerin temelinde krom ve nikel vardır. Ancak martensitik ve östenitik çeliklerin özelliklerini de almıştır. Korozyona dayanıklı olan bu paslanmaz çelikler, martensitik PH, yarı-östenitik PH ve östenitik PH olarak üç gruba ayrılırlar. Martensitik paslanmaz çelikler ise krom, molibden ve karbon karışımıdır. Bazı martensitik kalite dışında içinde nikel barındırmaz. Diğerleri gibi korozyona dayanıklı değildir. Ancak kolay işlenebilir ve şekillenebilirler. Mekanık aşınmaya karşı dirençlidir. Uygulama alanları yelpazesi oldukça geniş paslanmaz çelik türüdür.
Paslanmaz çelikler, mutfak eşyalarında, yapı-inşaat sektöründe, kimya sanayinde endüstriyel alanda, ısıya dayanıklı aletlerde, çamaşır makinesi tamburları, otomotiv sanayinde, çatal, kaşık, bıçak imalatında, petro-kimya, gıda, tekstil ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır.